Archief: Etentje

Tarte tatin

17 februari 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Bananenijs met kletskoppen

15 september 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Dit is een geweldig toetje om indruk mee te maken op je gasten. Of gewoon om jezelf mee te verwennen. En als je geen tijd of zin hebt om zelf de koekjes te bakken kun je die ook gewoon uit de supermarkt halen. Of het ijs. Of allebei. Ik ben gek op bananenijs maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor kaneelijs, chocolade-ijs of een paar verschillende smaken. Dit recept is voor zes personen.

Crème brûlée

11 september 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Crème brûlée is een Frans nagerecht met vanille, slagroom en het lekkerste: een knapperig suikerlaagje erbovenop. Als je geen gasbrandertje hebt (die je trouwens voor weinig geld bij de Xenos kunt kopen) kun je de schaaltjes ook gewoon even onder de hete grill zetten. Gebruik souffléschaaltjes om de toetjes in te serveren, of hergebruik gewoon de glazen schaaltjes van de crème brûlée uit de supermarkt! Dit recept is voor vier personen.

IJstaart met bramen en slagroom

19 augustus 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Deze ijstaart is snel te maken en lekker luchtig door de eiwitten. Je kunt in plaats van bramen ook frambozen of aardbeien gebruiken. Maak de bodem niet te dik, want dan kom je er niet doorheen met je gebaksvorkje. Uit deze taart haal je ongeveer 8 stukken. Je kunt hem maken in een kleine of grote springvorm, afhankelijk van hoe hoog je hem wilt hebben.

Stapeltoetje met frambozen en roomkaas

1 augustus 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Met dit frisse stapeltoetje kun je eindeloos variëren. Kies bijvoorbeeld een ander koekje voor de bodem, mascarpone in plaats van roomkaas en maak hem af met bessen, aardbeien of ander fruit in het seizoen. Als je geen kookringen hebt kun je ook lege potjes of glaasjes gebruiken. Dit recept is voor 2 personen.

Mangotartelettes met meringue

25 april 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Alles wordt mooier en lekkerder met een paar toefjes meringue erop. Ik maakte deze mangotartelettes op basis van een recept voor limoentartelettes uit het boek van Rutger, maar ik verving de limoen gewoon voor mango, leek me ook wel lekker. Je kunt de taartjes met de meringue even onder de grill zetten maar ik vind het wel leuk om aan tafel met zo’n klein gasbrandertje (gewoon te koop bij de Xenos) in de weer te gaan.

Custardtaartjes met abrikozen

7 april 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Deze taartjes zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen, dan is de custard nog zacht en warm. Ik heb een beetje vals gespeeld want ik had geen tijd (lees: zin) om het bladerdeeg zelf te maken. En eigenlijk hoort er kaneel in het recept maar dat had ik niet in huis. Dit recept wijkt dus iets af van het origineel van Rutger

Chocoladepuddinkjes met dulce de leche

23 maart 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Voor dit toetje uit Jamie Magazine mag je mij gerust ‘s nachts wakker maken: een warme chocoladepudding die van binnen nog vloeibaar is. Moelleux au chocolat op z’n Frans. De dulce de leche kun je ook weglaten of vervangen door vers rood fruit. Supermakkelijk te maken, alleen moet je goed opletten met de baktijd: een paar minuutjes te lang in de oven en het zijn chocoladecakejes geworden

Brownies met walnoten

12 maart 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Iedereen houdt van brownies. Ik vind ze het lekkerste als ze van binnen nog een beetje vochtig zijn. Je kunt er elke soort noten doorheen doen, ik had toevallig walnoten in huis. En wat helemaal makkelijk is: er komt geen mixer aan te pas. Dit recept komt uit Sweet chocolate Sins van Nanette Booij en is voor 12 tot 16 stukken.

Blondies met amandelen

9 maart 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Blondies zijn het minder bekende zusje van brownies. Omdat je ze met witte chocola maakt zijn ze wat zachter dan brownies, maar net zo machtig en verslavend. Dit recept is van Nanette Booij, maar om wat tegenwicht te geven aan de witte chocola heb ik er wat citroenrasp doorheen gedaan. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 12 tot 16 stukken.