Het geheim van goede slagroom

Een handmixer op tafel

Slagroom kloppen: het is lastiger dan het lijkt. Hoe vaak ik al niet per ongeluk bijna boter heb gemaakt of een slap schepje room bij het toetje heb geserveerd… Gelukkig hoeft slagroom kloppen niet zo’n drama te zijn, heb ik ontdekt. Met de volgende trucjes krijg je je slagroom mooi en stevig.

Koude room en koud gereedschap

Zorg dat de slagroom goed koud is en laat hem tot het laatste moment in de koelkast. Zet de kom waarin je de room gaat kloppen een uur van tevoren in de koelkast en doe de gardes van de mixer in de diepvries. Zodra slagroom op kamertemperatuur is, wordt het vet in de room te zacht en zul je hem nooit goed stijf krijgen. Je kunt de kom tijdens het mixen ook in een pan met ijswater zetten om de room extra te koelen.

Klopfix: voor stevige toefjes slagroom

Als je slagroom gaat gebruiken om een taart mee te garneren, is het belangrijk dat de toefjes niet in elkaar zakken. Daarvoor is klopfix uitgevonden. Klopfix (in zakjes van 8 gram van Dr. Oetker) is een slagroomversteviger die voorkomt dat slagroom inzakt. Je kunt er dus mooie toefjes mee maken. Voeg de klopfix voor het kloppen toe aan de room (1 zakje per 250 ml.).

Mascarpone: voor aangevette slagroom

Voor mooie strakke slagroomtoeven à la Hema-taarten, kun je nog een trucje uithalen met je huis-tuin-en-keukenslagroom:  voeg er wat mascarpone aan toe. Je krijgt dan aangevette slagroom: stevige slagroom die mooi in vorm blijft. Gebruik 40 gram mascarpone per 100 ml. slagroom. Maak de mascarpone een beetje los voor je hem samen met een zakje klopfix en suiker naar smaak door de slagroom klopt.

Wat je in elk geval niet moet doen bij het kloppen van slagroom is houdbare room gebruiken: de slagroom moet vers en koud zijn! En een echte kok klopt slagroom met een garde. Maar gelukkig ben ik amateurkok: lang leve de mixer!

Geef je reactie