Boltaart in PIP-stijl

Boltaart in PIP-stijl van bovenaf

Als je het helemaal goed wilt doen, presenteer je deze taart op een taartschaal van PIP Studio en serveer je de taartpunten op gebloemde gebaksbordjes van hetzelfde merk. Maar deze taart is van zichzelf eigelijk al ‘PIP’ genoeg. Ik heb voor fondant gekozen, maar marsepein kan natuurlijk net zo goed. Dit recept is voor 10 tot 12 personen.

Benodigdheden

  • Springvorm van 26 cm. doorsnee
  • Ronde schaal van ongeveer 18 cm. doorsnee
  • Paletmes
  • Uitstekers bloem in verschillende maten
  • Uitsteker blossom (mini)
  • Penseeltje

Ingrediënten

Voor de biscuittaart

  • 6 eieren
  • 180 gram suiker
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 30 gram maïzena
  • Snufje zout

Voor de vulling

  • 1 bak citroenkwarktaartpudding (Mona)
  • 250 ml. slagroom
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 eetlepel suiker
  • 10 cantuccini, in stukjes

Voor de decoratie

  • 100 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram poedersuiker
  • 500 gram lichtblauwe fondant
  • 100 gram witte fondant
  • 200 gram bruine fondant
  • 50 gram roze fondant
  • Roze dusting powder

Bereiden

De taart:

Verwarm de eieren au bain-marie of in de magnetron tot 30 graden. Verwarm de oven voor tot 175 graden. Doe de verwarmde eieren met de suiker in de keukenmachine (spoel de kom eerst om met heet water) en klop 10 minuten tot de suiker is opgelost. Spatel voorzichtig het bakmeel, de maïzena, het zout en de citroenschil door. Schep het beslag in de bakvorm en bak de biscuittaart 35 tot 45 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de taart gaar is. Zet hem dan op een taartrooster om af te koelen en stort hem voorzichtig op je werkblad.

De vulling:

Bekleed een rond schaaltje met vershoudfolie. Snij de afgekoelde biscuittaart in lange repen van ongeveer 1 centimeter dik. Vorm een laag van cakerepen in het kommetje. Zorg dat de cake precies tot de rand komt. Gebruik zoveel mogelijk lange stukken. Bestrijk met de pudding. Steek de stukjes koek erin. Bekleed dit weer met een laag cake. Druk het een beetje aan.

Klop de slagroom stijf met de slagroomversteviger, citroenrasp en suiker. Strijk dit uit over de cake, steek er weer wat koekjes in en bedek met nog een laag cake. Herhaal dit totdat de kom helemaal gevuld is en eindig met een laag cake. Leg er een taartkartonnetje op en pak in met vershoudfolie. Laat de taart in de koelkast een paar uur of tot de volgende dag inklinken.

De decoratie:

Zet de taart omgekeerd op je werkblad en verwijder voorzichtig de vorm. Mix de roomboter samen met de poedersuiker tot een gladde massa. Smeer dit met een paletmes in een dunne laag over de boltaart.
Rol de lichtblauwe fondant uit op een met poedersuiker bestoven werkblad. Draai de fondant regelmatig om te voorkomen dat ie aan je werkblad blijft plakken. Doe voorzichtig je handen of de deegroller eronder en leg de fondant voorzichtig op de taart. Strijk glad door met je hand vanuit het midden rondjes naar beneden te maken. Snij de overtollige fondant weg.

Rol de witte fondant dun uit en steek er bloemetjes in verschillende maten uit. Leg ze in bijvoorbeeld een eierdoos om in de vorm te drogen. Gebruik een klein penseeltje om de hartjes van de bloemen met dusting powder roze te kleuren. Rol van de bruine fondant takken in verschillende diktes. Drapeer die in een mooi patroon op de taart en bevestig ze met een beetje eetbare lijm. Als de bloemetjes goed zijn gedroogd kun je ze met een beetje eetbare lijm op de taart bevestigen. Maak als laatste een rolletje van de roze fondant en leg die als een lint om de taart. Eet smakkie!

Geef je reactie