Bosbessencake

Bosbessencake van de Hummingbird bakery

Deze cake stond al lang op mijn verlanglijstje om een keer te maken en nu had ik eindelijk een goed excuus én de juiste bakvorm. Van dit recept uit het Hummingbird bakboek kon ik ook nog een hele cake bakken, dus voel je vrij om de hoeveelheden te halveren. De zure room maakt de cake lekker smeuïg en de bessen smaken heerlijk in combinatie met de roomkaastopping.

Benodigdheden

  • Ringvorm 25 cm (evt. ook nog cakeblik van 23 cm)
  • Mixer met beslag kom of keukenmachine
  • Spatel

Ingrediënten

Voor de cake

  • 350 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 350 gram fijne kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 450 gram bloem
  • 2 el en 2 tl bakpoeder
  • 2 ¾ dl zure room
  • 400 gram bosbessen

Voor het glazuur

  • 500 gram poedersuiker, gezeefd
  • 100 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 300 gram roomkaas, koud

Bereiden

De cake:

Doe de boter met de suiker in de keukenmachine of gebruik een handmixer en klop tot een bleek en luchtig mengsel. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in met boter en bestuif met bloem. Voeg een voor een de eieren toe en schraap nog niet opgenomen ingrediënten steeds van de wand. Klop de vanille, bloem en bakpoeder erdoor tot alles goed is vermengd. Voeg de zure room toe en klop op de hoogste stand tot alles gelijkmatig is vermengd.

Spatel met een metalen lepel de bessen door het beslag. Giet het beslag in de bakvorm (tot ongeveer een cm onder de rand, het beslag gaat rijzen) en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart eerst in de vorm afkoelen voor je hem omkeert op een taartrooster. Zet de taart als hij afgekoeld is op een taartschaal.

Het glazuur:

Klop de boter met de poedersuiker in de keukenmachine op de middelste stand tot alles goed is vermengd. Voeg de roomkaas toe en blijf kloppen tot hij volledig is opgenomen en het glazuur bleek en luchtig is. Bestrijk de cake met het glazuur en garneer met de overige bessen. Zeef er wat poedersuiker over om het af te maken. Eet smakkie!

Geef je reactie