Cake met walnoten en dadels

Een zoete cake die door de speculaaskruiden lekker winters smaakt. Eigenlijk lijkt ie ook wel een beetje op ontbijtkoek. De dadels zorgen ervoor dat de cake lekker smeuïg is en de noten geven het een stevige bite. Dit recept is voor 10 tot 12 personen.

Benodigdheden

  • Cakeblik, ingevet
  • Spatel
  • Hakmes
  • Snijplank
  • Steelpan
  • Zeef

Ingrediënten

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 tl zuiveringszout
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 150 gram gehakte walnoten
  • 100 gram boter, in blokjes
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 300 gram dadels, ontpit en gehakt
  • 1 ei, losgeklopt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 graden. Zeef het meel met het zuiveringszout en de speculaaskruiden boven een kom. Roer het amandelmeel en de walnoten erdoor. Maak een kuiltje in het midden.

Doe de boter, suiker, dadels en 1/8 liter water in een pan. Blijf op laag vuur roeren tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat iets afkoelen. Doe het botermengsel samen met het ei bij de droge ingrediënten in de kom en meng goed.

Schep het beslag in het cakeblik en bak de cake in ongeveer een uur bruin een gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen voor je hem op een rooster stort om helemaal af te koelen. Snij de cake in plakken en besmeer eventueel met een lik boter. Eet smakkie!

Geef je reactie