Chocolade-pindakaastaart

Nou ben ik persoonlijk geen fan van pindakaas, maar man, wat is deze taart lekker. Drie lagen chocoladetaart met daartussen pindakaascrème, en eroverheen een royale laag chocoladeganache. Een overdaad aan chocola, suiker en pindakaas dus. Als je geen drie springvormen van 20 cm hebt, bak je de taartlagen gewoon na elkaar in de oven. Gebruik een keukenweegschaal om de drie porties af te wegen zodat je taartlagen allemaal even dik worden (echt doen hoor!). Dit recept van Menno is voor 10 tot 12 stukken.

Benodigdheden

  • Mixer en beslagkom
  • Zeef
  • Spatel
  • Bakpan/springvorm 20 cm
  • Pan
  • Schaal
  • Paletmes

Ingrediënten

Voor de taart

  • 250 gram bloem
  • 500 gram suiker
  • 110 gram cacaopoeder
  • 2 tl zuiveringszout
  • 1 tl zout
  • 225 ml zonnebloemolie
  • 225 gram zure room
  • 225 ml water
  • 2 el azijn
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 eieren

Voor de pindakaascrème

  • 275 roomkaas
  • 115 gram boter, op kamertemperatuur
  • 600 gram poedersuiker (echt waar)
  • 175 gram pindakaas

Voor de ganache

  • 225 gram pure chocola
  • 50 gram gladde pindakaas
  • 40 gram ahornsiroop
  • 125 ml slagroom

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvormen in met boter of bakspray. Zeef de bloem, suiker, cacaopoeder, zuiveringszout en zout boven de beslagkom van een staande mixer of gebruik een handmixer. Meng alle ingrediënten en voeg de zonnebloemolie en zure room toe. Voeg geleidelijk het water toe en meng daarna de azijn en het vanille-extract erdoor. Klop als laatste de eieren erdoor tot alles goed is vermengd. Schraap de zijkanten van de kom steeds even schoon met een spatel. Verdeel het beslag over de drie bakvormen en bak de cakes in 30 tot 35 minuten gaar. Een satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat de cakes afkoelen op een rooster.

Doe voor de pindakaascrème de roomkaas en boter in de mengkom van een staande mixer (of gebruik een handmixer) en klop tot het licht en luchtig is. Voeg dan geleidelijk de poedersuiker toe. Blijf kloppen tot alle suiker is opgelost en laat de machine dan 4 minuten op middelhoge snelheid kloppen tot een lichte en luchtige crème. Voeg als laatste de pindakaas toe en mix tot alles volledig gemengd is.

Bestrijk de onderste taartlaag met een laag pindakaascrème en leg de tweede laag erop. Bestrijk ook deze met een laag crème en dek af met de bovenste taartlaag. Bestrijk nu de bovenkant en zijkanten van de taart met de rest van de pindakaascrème. Zet de taart koel weg voordat je de ganache erover schenkt.
Smelt voor de chocoladeganache de chocola met de pindakaas en ahornsiroop au bain-marie. Roer regelmatig door totdat het een egale ganache is geworden. Haal van het vuur en klop de room erdoor. Schenk de ganache nog warm over de taart en strijk met een paletmes over de bovenkant, zodat er mooie, lange druppels over de zijkant van de taart naar beneden stromen. Eet smakkie!

Geef je reactie