Citroencake

Houten broodplank met aangesneden citroencake en een kopje thee

In mijn cakevorm van 23 cm. werd deze cake zo hoog als een brood, maar desalniettemin was ie erg lekker. Ik heb daarom de baktijd wat verlengd, maar experimenteer vooral met wat voor jouw oven werkt. Dit recept is genoeg voor zo’n 15 dikke plakken. Lekker bij een kopje Engelse thee!

 

Benodigdheden:

Cakevorm van 23 cm. of groter.

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 320 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels citroenrasp (Dr. Oetker)
  • Geraspte schil van 1 verse citroen
  • 560 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 2,5 deciliter volle melk
  • 0,5 theelepel vanille-extract
  • 200 gram boter, gesmolten

Voor de citroensiroop:

  • Versgeperst sap en schil van 2 citroenen
  • 100 gram fijne kristalsuiker

Bereiden

De cake:

Doe de suiker met de eieren en de citroenschil in de kom van een keukenmachine (of gebruik een elektrische mixer) en klop tot alles goed is vermengd.

Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout in een andere kom en de melk en vanille in een apart kommetje. Voeg eenderde van het bloemmengsel aan de eimassa toe en klop goed. Klop er nu eenderde van de vanillemelk door. Ga zo door tot alles is toegevoegd. Laat de machine op hoge stand draaien tot het beslag licht en luchtig is.

Schakel de machine naar de laagste stand klop langzaam de gesmolten boter door het beslag. Giet het beslag in een voorbereide cakevorm. Bak het citroengebak in 60-70 minuten goudbruin. Een erin gestoken satéstokje moet er schoon uitkomen. Laat het gebak in de vorm afkoelen voor je het op een taartrooster stort.

De citroensiroop:

Doe de citroensap samen met de schil, suiker en 2 deciliter water in een pan en breng op laag vuur aan de kook. Laat de siroop inkoken tot het iets dikker is. Zeef de siroop zodat de schilletjes achterblijven en giet dit over de cake zodra die uit de oven komt. Eet smakkie!

Geef je reactie