Crème brûlée

Crème brûlée is een Frans nagerecht met vanille, slagroom en het lekkerste: een knapperig suikerlaagje erbovenop. Als je geen gasbrandertje hebt (die je trouwens voor weinig geld bij de Xenos kunt kopen) kun je de schaaltjes ook gewoon even onder de hete grill zetten. Gebruik souffléschaaltjes om de toetjes in te serveren, of hergebruik gewoon de glazen schaaltjes van de crème brûlée uit de supermarkt! Dit recept is voor vier personen.

Benodigdheden

  • Mixer en beslagkom
  • Steelpan
  • Zeef
  • Braadslee
  • Vier hittebestendige schaaltjes
  • Gasbrandertje

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 350 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 4 el rietsuiker

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg uit. Doe samen met het merg en de slagroom in een steelpan, en breng tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur. Klop de eidooiers met de suiker dik, lichtgeel en romig. Haal het vanillestokje uit de toom en voeg al roerend de warme slagroom toe aan de geklopte eidooiers. Maak de steelpan even schoon en schenk het vanillemengsel erin terug. Verwarm de crème al roerend op een heel laag vuur tot de crème bindt. Het moet blijven hangen aan de bolle kant van een lepel.

Zeef de crème en verdeel over de schaaltjes. Zet de schaaltjes in een braadslede of ovenschaal. Voeg zoveel heet water toe dat de schaaltjes voor twee derde onder water staan. Laat ze in de voorverwarmde oven 25 tot 30 minuten garen. Haal uit de oven, laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. Strooi voor het serveren de suiker over de crème. Gebruik de brander om de suiker te smelten en lichtbruin te karamelliseren. Of zet de schaaltjes ongeveer 10 cm onder hete ovengrill en laat de suiker in 4 tot 5 minuten smelten en lichtbruin kleuren. Serveer meteen. Eet smakkie!

Geef je reactie