Karamelsoesjes

Ik voel me echt een banketbakker als ik soesjes sta te maken. Lekker in de weer met spuitzakken en soezendeeg, heerlijk. Deze soesjes hebben een bijzondere vulling: karamelroom, waar je wel even een dagje van tevoren mee moet beginnen. De karamel met praliné erbovenop maken deze soesjes helemaal af, maar als je daar geen tijd voor hebt kun je het ook weglaten. Dit recept van Rutger is voor ongeveer 30 soesjes.

Benodigdheden

  • Pan
  • Spatel
  • Bakplaat met bakpapier
  • Spuitzak
  • Beslagkom met mixer
  • Keukenmachine

Ingrediënten

Voor het soezendeeg

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gram roomboter
  • 1/4 tl zout
  • 100 gram bloem
  • 3 à 4 eieren

Voor de karamelroom

  • 500 ml slagroom
  • 125 gram suiker

Voor de topping

  • 400 gram suiker
  • 150 gram hazelnoten zonder velletje
  • 125 gram suiker

Bereiden

De karamelroom:

Begin een dag van tevoren met de karamelroom. Breng de slagroom in een pannetje aan de kook. Doe in een andere pan de suiker met 25 ml water. Verwarm de suiker tot deze goudbruin is gekaramelliseerd. Blus de karamel af met de warme room. Roer de karamelroom even door tot dat alle karamel is opgelost in de room en zet hem afgedekt voor minimaal 12 uur in de koelkast.

De soesjes:

Doe de melk, water, boter en zout in een pan. Breng langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voor het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door met een pollepel totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur. Blijf 2 tot 3 minuten goed roeren. Het mengsel zal een beetje sissen en een bal vormen. Doe het deeg over in een kom en roer los. Laat een paar minuten afkoelen. Voeg een voor een de eieren. Roer na elk ei het deeg goed door. Voeg het vierde ei alleen toe als die het deeg niet te dun maakt. Het moet straks niet uit je spuitzak lopen. Het deeg is goed als het glad en glanzend is. Schep het soezendeeg in de spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 cm. Spuit ronde doppen van ongeveer 2 cm doorsnee en hoogte op de bakplaat. Druk met een natte vinger de puntjes op de soesjes plat. Bak ze in 20 tot 25 minuten goudbruin.

Vullen:
Haal de karamelroom uit de koelkast en klop deze op als slagroom. Schep de room in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Maak aan de onderkant van de soesjes een klein gaatje. Vul de soesjes met de karamelroom.

De topping:

Verwarm de oven voor op 150 graden en rooster de hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat in 8 tot 10 minuten goudbruin. Zet een pan op het vuur en doe hier 42 gram suiker in. Laat de suiker tot goudbruin karamelliseren en strooi er dan weer 42 gram op. Niet roeren, alleen een beetje met de pan bewegen. Als ook deze suiker is gekaramelliseerd kun je de laatste 42 gram suiker toevoegen en goudbruin laten karamelliseren. Voeg de nog warme hazelnoten toe aan de hete karamel en roer erdoorheen. Stort de massa op bakpapier en laat afkoelen. Breek de gekaramelliseerde noten in stukken en maal fijn in de keukenmachine.

Doe 400 gram suiker met 80 gram water in een pan en laat karamelliseren. Haal als de suiker goudbruin is de pan van het vuur en laat deze een paar minuten afkoelen. Wacht niet te lang, anders wordt de karamel bitter. Doop de soesjes in de hete karamel en vervolgens in de hazelnotenpraliné. Laat ze daarna nog even afkoelen in de koelkast. Eet smakkie!

Geef je reactie