Kerstcupcakes met dulce de leche

Kerstcupcake met dadels, dulce de leche, botercreme en chocoladeflik, naar een recept van de Hummingbird Bakery

Met Kerst zet ik graag feestelijke cupcakes op tafel. Deze toffeecupcakes uit ‘Cake Days’ van de Humming Bird Bakery had ik ook nog eens gevuld met dulce de leche, van die heerlijke zoete karamelpasta. Bovenop een simpele botercrèmefrosting met een mooie chocoladeflik en wat zilveren spikkels en je hebt 12 heerlijke zoete traktaties voor bij de koffie op eerste of tweede Kerstdag!

Benodigdheden

  • Muffinbakplaat
  • 12 papieren cupcakevormpjes
  • Beslagkom
  • Mixer
  • Rubber spatel
  • Cupcakeuitholler/appelboor
  • Spuitzak
  • Glad spuitmondje
  • Gekarteld spuitmondje

Ingrediënten

Voor de cupcakes

  • 180 gram dadels, ontpit en gehakt
  • 1,8 dl kokend water
  • 80 gram zachte boter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 180 gram bloem
  • 2 grote eieren
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl zuiveringszout
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract

Voor de vulling

  • 1 pot dulce de leche
  • Voor de topping:
  • 250 gram roomboter
  • 100 gram botercrèmemix
  • 100 gram poedersuiker
  • 200 ml water
  • Zilveren spikkels
  • 12 chocoladeflikken

Bereiden

Doe de gehakte dadels in een kom en schenk het kokende water eroverheen. Laat 20 minuten staan en laat uitlekken in een vergiet. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de papieren cupcakevormpjes klaar in de muffinbakplaat.

Klop de boter met de suiker licht en romig. Voeg een voor een de eieren toe en schraap na elke toevoeging de zijkanten van de kom schoon met een spatel. Mix op een matige snelheid door elkaar.

Zeef de bloem, zuiveringszout, bakpoeder en zout samen in een kom. Voeg deze droge ingrediënten in drie porties toe aan het botersuikermengsel en klop het geheel op matige tot hoge snelheid tot een glad beslag. Schep als laatste het vanille-extract en de dadels erdoor.

Vul de vormpjes voor tweederde met het beslag en bak in 18 tot 20 minuten bruin en gaar. Laat de cupcakes een paar minuten in de bakvorm zitten voor je ze op een rooster zet om helemaal af te koelen.

De vulling:

Hol de afgekoelde cupcakes uit met een cupcakeuitholler/appelboor. Doe de dulce de leche in een spuitzak met glad mondje en spuit in elke cupcake een gelijke hoeveelheid dulce de leche. Snij een stukje van de uitgeholde gedeeltjes af en leg die er weer bovenop.

De topping:

Meng met een garde de botercrèmemix, poedersuiker en water tot een glad mengsel. Laat dit minstens een uur staan. Het wordt vanzelf een dikke massa. Klop de boter in een kom tot het romig is. Voeg hier lepel voor lepel de botercrèmemix aan toe en mix goed door elkaar. Voeg er eventueel nog een smaakessence aan toe. Schep de frosting in een spuitzak met gekarteld mondje. Spuit de frosting in toefjes op de cupcakes. Bestrooi de cupcakes met zilveren spikkels en druk de chocoladeflikken erop. Eet smakkie!

Geef je reactie