Kruisbessencheesecake

Kruisbessentaart op een schaal

Wat doe je met kilo’s kruisbessen uit je moestuin? Taarten bakken natuurlijk! Op www.kruisbes.nl kwam ik allerlei lekkere recepten met met deze groene bessen tegen. Mijn versie van de cheesecake die daarop staat, maakte ik met een knapperige bodem van bastognekoeken. De hoeveelheden voor de vulling heb ik wat verminderd, die waren goed voor wel 2 taarten. Ook niet erg natuurlijk.

Benodigdheden:

  • Springvorm 20 cm.
  • Steelpan
  • Keukenmachine
  • Staafmixer

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 225 gram bastognekoekjes
  • 150 gram boter

Voor de vulling:

  • 500 gram kruisbessen
  • 150 gram suiker
  • 50 ml. slagroom
  • 100 gram mascarpone
  • 300 gram roomkaas
  • 5 blaadjes gelatine

Bereiden

Maal de bastognekoekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan. Mix de gemalen koekjes door de boter en bedek de bodem van de ingevette springvorm ermee. Druk het goed aan.

Was de kruisbessen en verwijder eventueel de steeltjes. Hou een handje apart voor de garnering. Kook de bessen met een eetlepel water en een eetlepel suiker tot ze zacht en licht van kleur zijn. Laat afkoelen. Pureer ze daarna.

Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water. Klop de slagroom bijna stijf en voeg geleidelijk de mascarpone, roomkaas en suiker toe en mix tot een gladde massa. Roer de gepureerde kruisbessen erdoorheen. Los de gelatine op in een pannetje en roer deze door het kruisbessenmengsel.

Verdeel het kruisbessenroommengsel over de bodem. Zet de taart een paar uur in de koelkast om te laten opstijven. Garneer de taart voor serveren met de rest van de kruisbessen. Eet smakkie!

Geef je reactie