Mini-appeltaartjes met rozijnen

Mini-appeltaartje op een geblokt servetje met kaarsen op de achtergrond

Superleuk voor een high tea en net even wat minder machtig dan een punt appeltaart: deze mini-appeltaartjes. Je kunt ze zonder papieren muffinvormpjes bakken in een muffinbakplaat. Ik gebruikte voor het gemak gewoon een pak appeltaartmix, maar je kunt natuurlijk ook je eigen ambachtelijke recept gebruiken. Dit recept is genoeg voor 12 mini-appeltaartjes van cupcakeformaat en dan hou je waarschijnlijk nog een beetje deeg over.

Benodigdheden

  • Muffinbakplaat
  • Deegroller
  • Ronde uitsteker van 7 cm. doorsnee

IngrediΓ«nten

  • Een pak appeltaartmix (Koopmans of een ander merk)
  • 175 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 3-4 appels (Elstar)
  • 50 gram blanke en zwarte rozijnen
  • 1 ei, losgeklopt
  • 30 gram suiker
  • 2 eetlepels kaneel

Bereiden

Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Wel de rozijnen en laat ze uitlekken. Vet de muffinbakvorm in met een beetje boter of bakspray.

Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix en tweederde van het losgeklopte ei toe. Gebruik een mixer met deeghaken om het deeg tot een samenhangend deeg te kneden. Bestuif je werkvlak en deegroller met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dunne plak. Steek er met de ronde uitsteker rondjes uit. Bekleed de holletjes van de muffinbakvorm met de deegrondjes. Verwarm de oven voor op 165 graden.

Meng de appelblokjes met de suiker, kaneel en rozijnen en schep dit in de mini-taartjes. Snij uit het resterende deeg reepjes van ongeveer een halve centimeter breed. Leg die kruiselings over de taartjes heen. Bestrijk de taartjes met de rest van het ei.

Bak de appeltaartjes in 60 tot 70 minuten gaar en goudbruin. Laat ze goed afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt. Gebruik eventueel een mes om de zijkanten los te maken van de vorm. Voor het echte hightea-gevoel serveer je ze met wat clotted cream en een lekkere kop thee. Eet smakkie!

Geef je reactie