Opa’s slagroomtaart

Mooie slagroomtaart met marsepein en chocola

Mijn opa is net als ik een echte zoetekauw. En zijn lievelingsgebak is ouderwetse slagroomtaart. Dus toen we hem laatst met alle kleinkinderen verrasten met een dagje weg, nam ik deze zelfgemaakte taart voor hem mee. Ik noem hem opa’s slagroomtaart, maar het recept is van mezelf! De hoeveelheden zijn voor 10 tot 12 punten.

Benodigdheden

  • Springvorm van 24 cm.
  • Bakplaat met bakpapier
  • Deegroller/rolstok
  • Kwastje
  • Eetbare lijm
  • Spuitzak
  • Spatel
  • Uitsteker blossom en margriet
  • Funky tappits alfabet

Ingrediënten

Voor de taart

  • 300 gram biscuitmix (Funcakes)
  • 4 eieren
  • 30 ml. water

Voor de vulling

  • 5 eetlepels aardbeienjam
  • 500 ml. slagroom
  • 50 gram suiker
  • 2 zakjes klopfix
  • 100 gram mix voor banketbakkersroom

Voor de zijkant

  • 100 gram amandelen
  • 100 gram suiker
  • 1 eiwit

Voor de decoratie

  • 100 gram rode marsepein
  • 75 gram witte fondant
  • 150 gram slagroom
  • 25 gram suiker
  • 1 zakje klopfix
  • 150 gram pure chocolade
  • Stukjes vers fruit

Bereiden

De taart:

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en spuit in met bakspray. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid het biscuitbeslag zoals op de verpakking aangegeven. Mix het ongeveer 10 minuten tot het licht en luchtig is. Schenk het beslag in de springvorm en bak in 35 tot 40 minuten gaar. Laat afkoelen. Snij de taart met een taartzaag 2 keer horizontaal doormidden.

De vulling:

Klop de slagroom met de suiker en de zakjes klopfix stijf. Bestrijk de onderste taartlaag met de jam en daarop een laag slagroom. Leg de tweede taartlaag erop. Bereid de banketbakkersroom zoals op de verpakking aangegeven en smeer die uit over de tweede taartlaag. Dek af met de derde taartlaag. Smeer de bovenkant en de zijkanten van de taart in met de rest van de slagroom.

De zijkant:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid het amandelschaafsel uit op de bakplaat. Meng met je handen de suiker en het eiwit erdoorheen. Schuif de bakplaat 10 minuten in de oven. Schep tussendoor een keer om zodat alles gelijkmatig goudbruin wordt. Als het is afgekoeld kun je het met je handen nog een beetje fijnknijpen zodat je groffe stukken krijgt. Hou de taart in je ene hand en druk met je andere hand het amandelmengsel gelijkmatig tegen de zijkanten aan.

De decoratie:

Rol de rode marsepein uit tot een lap van 2 mm. Snij er een cirkel uit die iets kleiner is dan de doorsnee van de taart en leg die op de taart. Steek uit de rest van de marsepein en de witte fondant bloemetjes, vogeltjes en letters. Bevestig ze met een beetje eetbare lijm op de taart.

Klop de slagroom met de suiker en klopfix stijf en spuit in toefjes op de rand van de taart.

Smelt de chocolade au-bain Marie en laat iets afkoelen. Maak van bakpapier een cornetje en schenk de chocola hierin. Knip het puntje er vanaf en teken op een vel bakpapier hartjes of andere figuurtjes. Laat een paar uur stollen. Verwijder dan de hartjes van het bakpapier door het papier voorzichtig weg te trekken. Steek de chocolaatjes in de toefjes. Versier om en om met chocolaatjes en vers fruit. Eet smakkie!

Geef je reactie