Paleisbanket van Rutger

Mijn vriend is niet zo’n zoetekauw, maar de zachte koekjes met roze laagje van de markt vindt ie onweerstaanbaar. Paleisbanket heet dat, volgens het bakboek van Rutger. Die moest ik dus bakken van vriendlief. Het is een secuur werkje en je hebt er wat geduld voor nodig, maar het resultaat is dan ook niet your average koekje bij de koffie. Dit recept is voor 25 tot 30 koekjes.

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • Bakplaat met bakpapier
  • Spatel
  • Zeef
  • Steelpan
  • Spuitzak met gekarteld spuitmondje
  • Spuitzak met dun glad spuitmondje
  • Kwastje

Ingrediënten

Voor de koek

  • 250 gram blanke amandelen
  • 300 gram suiker
  • Rasp van ¼ citroen
  • 2 eieren

Voor de topping

  • 125 gram rode bessen
  • 125 gram geleisuiker
  • 60 gram abrikozenjam
  • 100 gram poedersuiker
  • Roze kleurstof
  • 1 el water

Bereiden

Doe de amandelen, suiker, citroenrasp en 1 ei in de keukenmachine. Mix op middelhoge snelheid tot spijs. Voeg het tweede ei toe en mix ook dit erdoor. Neem een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ongeveer 1 cm doorsnede en vul deze met het spijsmengsel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hierop lange banen spijs, steeds twee tegen elkaar aan. Hou steeds voldoende ruimte tussen de volgende twee, want het loopt uit in de oven. Laat dit enkele uren drogen op kamertemperatuur.

Doe de bessen samen met de geleisuiker in een steelpan en breng aan de kook. Laat 4 minuten doorkoken en duw het sap door een zeef. Laat afkoelen en doe de velletjes van de bessen weg. Verwarm de oven voor op 250 graden.

Bak de spijsbanen in 5 tot 8 minuten goudbruin. Maak gelijk als ze uit de oven komen een gleuf tussen de twee gespoten banen zodat je dit straks kunt vullen. Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en bestrijk de koekbanen hiermee. Doe de bessengelei in een spuitzak met klein rond spuitmondje en spuit dit in het midden van de banen. Maak daarna een glazuur van de poedersuiker, kleurstof en water. Spuit dit vervolgens op de bessengelei en laat hard worden. Snij de banen in stukjes van ongeveer 2 cm. Eet smakkie!

Geef je reactie