Pistachetaart met limoncellocrème

pistachetaart met limoncellocreme op een houten plank

Pistachenoten en amandelen passen goed bij de herfst. In combinatie met het Italiaanse drankje limoncello proef je toch nog een vleugje zomer. Doordat er geen boter in de taart gaat, is ie lekker luchtig. Als je jeugdige eters hebt, vervang de limoncellocrème dan door slagroom of een roomkaastopping. Deze taart, naar een recept uit Delicious, is voor 10 tot 12 personen.

Benodigdheden

  • Springvorm van 24 cm, ingevet
  • Keukenmachine
  • Steelpan
  • Zeef
  • Beslagkom en mixer

Ingrediënten

Voor de taart

  • 250 gram pistachenoten
  • 175 gram blanke amandelen
  • 4 eieren, gesplitst
  • 100 gram suiker
  • 100 ml slagroom

Voor de limoncellocrème

  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 50 gram bloem, gezeefd
  • 100 ml slagroom
  • 200 ml limoncello

Bereiden

De taart:

Maal 175 gram pistachtenoten en 175 gram amandelen fijn in de keukenmachine. Klop de dooiers met de suiker in 10 minuten tot een romige crème die als een breed lint van de gardes loopt. Klop de slagroom erdoor en spatel luchtig de fijngemalen noten erdoor.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom en spatel deze luchtig door het notenbeslag. Vul de springvorm met het beslag. Bak de taart in 30 tot 35 minuten gaar in de vooverwarme oven, tot een in het midden ingestoken prikker er droog uitkomt. Laat afkoelen en neem uit de vorm.

De limoncellocrème:

Klop de eieren met de suiker tot een romige dikke crème en roer de bloem doorheen. Breng de room met de limoncello in een steelpan aan de kook. Schenk dit al roerend bij de eiercrème. Schenk alles terug in de steelpan en breng het al roerende op matig vuur aan de kook. Het wordt nu snel dikker. Zet het vuur zachter zodra het kookt en kook nog een paar minuten roerend door, zoda het mooi gebonden en de bloem gaar is.

Doe de limoncellocrème over in een kom en laat onder af en toe roeren afkoelen. Verdeel de crème over de taart. Hak de rest van de pistachenootjes grof en strooi die over de taart. Lekker als nagerecht met een bolletje ijs. Eet smakkie!

Geef je reactie