Rabarbercake met amandelen

Rabarbercake

Een ouderwetse cake, lekker smeuiig en vol van smaak. Door de palmsuiker is ie wat donkerder geworden dan op de foto in het kookboek. Hierdoor proefde je de rabarber ook minder goed, dus ik zou hem de volgende keer met gewone suiker bakken. Dan maar geen suikervrije cake! Dit recept is voor ongeveer 8 tot 10 plakken.

Benodigdheden

  • Cakeblik van 10 x 23 cm
  • Mixer en beslagkom

Ingrediënten

Voor de gestoofde rabarber

  •  4-5 stengels rababer, in stukken van 2 cm
  • 70 gram fijne tafelsuiker
  • 20 gram boter

Voor de cake

  • 190 zachte boter + extra om in te vetten
  • 190 gram fijne tafelsuiker
  • 3 grote eieren
  • 140 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 gram gemalen amandelen
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • Snufje zout
  • 25 ml volle melk
  • 15 gram amandelschaafsel

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet het bakblik in en bestuif met bloem. Doe de rabarber met de suiker en de boter met 50 ml water in een pan en laat koken tot de rabarber zacht is. Regelmatig roeren. Laat afkoelen voor je het verder gebruikt.

Klop de boter met de suiker licht en romig Voeg een voor een de eieren toe en klop goed na elke toevoeging. Schraap ook de zijkanten schoon zodat alle ingrediënten goed worden meegenomen. Zeef de bloem, bakpoeder, gemalen amandelen, kaneel en gember samen in een kom. Voeg de helft toe aan het boter-eimengsel, gevolgd door de helft van de melk. Klop goed na elke toevoeging .Voeg de rest van de droge ingrediënten en de melk toe.

Roer de rabarber door het beslag. Giet het beslag in het cakeblik en strooi het amandelschaafsel erover. Bak de cake in 50 tot 60 minuten gaar in de oven, tot hij stevig aanvoelt en een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de cake in de vorm afkoelen voor je hem op een rooster stort om helemaal af te koelen. Eet smakkie!

Geef je reactie