Rotti kukus (gestoomde cake)

Cakeplakken in een cirkel

Niet echt fotogeniek, maar wel lekker: rotti kukus, gestoomde cake uit de Indische keuken.  Deze cake bak je niet in de oven maar in de stoompan, waardoor hij luchtig en bleek wordt. Dit recept (van mijn schoonmoeder) is genoeg voor 12 stukken. Ideaal om te trakteren op je werk of op school!

 

Benodigdheden

  • Stoompan
  • Theedoek
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 5 grote eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 300 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiden

Vul een grote pan met water en hang de stomer erin. Zorg dat het water de onderkant niet raakt. Laat de stomer goed heet worden op het vuur. Leg er een schone theekdoek in met daarop een vel bakpapier.

Kluts de eieren met de suiker en vanillesuiker tot een schuimend geheel. Voeg het bakmeel toe en mix goed door elkaar. Giet het beslag in de stoompan en doe de deksel erop. Stoom de cake in ongeveer een uur gaar. Vergeet niet af en toe te kijken of er nog voldoende water in de pan zit, om droogkoken te voorkomen. Maak de pan zelf tijdens het stomen niet open.

Laat de rotti kukus afkoelen en snij in 12 punten. Serveer met een lik roomboter bij de koffie of thee. Eet smakkie!

Geef je reactie