Spekkoek

Schandalig eigenlijk: ik ben al 14 jaar samen met een Indo maar heb nog nooit spekkoek gemaakt. En in plaats van het authentieke familierecept heb ik nu gewoon een recept van 24Kitchen gebruikt. Wel met een tip van ene tante Mien op Youtube: de cake na elke laag insmeren met een laagje roomboter. Dit recept is voor 1 spekkoek van 18 cm. Je moet geen haast hebben als je spekkoek maakt want je moet er de hele tijd bij blijven. En nog een tip: kleine stukjes snijden!

Benodigdheden

  • Springvorm van 18 cm, bekleed met bakpapier en ingevet
  • 2 beslagkommen
  • Mixer
  • 2 even grote schalen
  • Spatel
  • 2 lepels

Ingrediënten

  • 8 eiwitten
  • 250 g poedersuiker
  • 250 g boter + extra om tussendoor in te vetten
  • 10 eidooiers
  • 125 gram bloem
  • 1 vanillestokje
  • 1 el koekkruiden
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 0.5 tl kardemompoeder

Bereiden

Laat de boter goed zacht worden (eventueel in de magnetron). Roer de boter met de poedersuiker glad. Snij de vanillepeul open en schraap het merg eruit. Voeg toe aan het botermengsel. Klop in een andere kom de eiwitten met een eetlepel poedersuiker luchtig. Meng de eidooiers een voor een door het botermengsel. Spatel daarna het eiwitschuim door het beslag. Voeg als laatste de bloem toe en spatel erdoor. Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Meng de specerijen door een deel van het beslag.

Verwarm de oven voor 160 graden. Verdeel twee eetlepels bruin beslag over de bodem. Spreid goed uit. Bak de eerste laag ongeveer 10 minuten. Haal de taart uit de oven en besmeer de bovenkant met een laagje roomboter. Het makkelijkste is met een stuk roomboter over de laag te gaan. Schep er twee eetlepels wit beslag over. Schakel de bovenwarmte of grill van je oven in en bak de volgende laag weer 10 minuten. Ga door met laagjes bakken tot het beslag op is. Eindig met een bruine laag. Laat de spekkoek afkoelen voor je hem aansnijdt. Eet smakkie!

Geef je reactie