Strandtaart en -cupcakes

Nooit geweten dat je met het thema strand zoveel kanten op kan! Ik was gevraagd om een taart te maken voor een beachparty, en dat leverde niet alleen taart maar ook 12 vrolijke cupcakes op. De taart is een chocoladebiscuit met een vulling van witte en pure chocola. De cupcakes zijn vanille, met een simpele vanille botercrème. Voor de ananasjes op de cupcakes gebruikte ik de ijsblokvormpjes van de Hema, creatief he? Genoeg voor 20 personen.

Benodigdheden

  • Standmixer of beslagkom en mixer
  • Springvorm 20 cm
  • Muffinbakplaat met papieren cupcakevormpjes
  • IJslepel
  • Spuitzak met gekarteld spuitmondje en glad spuitmondje
  • Parapluutjes
  • Taartzaag
  • Spatel
  • Steelpan
  • Schaal
  • Uitsteker surfplank of mesje
  • Uitstekers letters
  • Eetbare lijm

Ingrediënten

Voor de taart

  • 200 gram biscuitmix chocola
  • 155 gram ei
  • 20 ml water
  • 250 gram pure chocola
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml witte chocolademousse
  • 3 el kersenjam
  • 150 gram roomboter
  • 150 poedersuiker
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 100 gram biscuitjes
  • Blauwe kleurstof
  • Fondant in 5 verschillende kleuren
  • 2 pakken kitkats

Voor de cupcakes

  • 140 gram suiker
  • 120 gram bloem
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 40 gram boter
  • 120 ml volle melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 ei
  • 250 gram roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • Blauwe kleurstof
  • 100 gram biscuitjes
  • Gele en groene fondant

Bereiden

De taart:

Begin een dag van tevoren met de surfplanken voor op de taart. Kneed door elke kleur een beetje tylose. Rol uit tot 3 mm en snij er surfplanken uit. Snijd uit elke kleur ook een platte sliert voor op de surfplanken. Bevestig met een beetje eetbare lijm. Laat de surfplanken minstens een dag uitharden.

Hak de chocolade fijn en doe in een kom. Breng de slagroom aan de kook in een steelpan. Giet de hete slagroom op de chocola. Roer door tot een gladde saus. Laat afkoelen.

Bereid de biscuitmix zoals aangegeven op de verpakking en laat de taart afkoelen. Snijd de taart horizontaal twee keer door. Besmeer de onderste laag met kersenjam en witte chocolademousse. Leg de tweede taartlaag erop. Houd een kwart van de chocoladeganache apart. Mix de rest op met een mixer. Verdeel dit over de tweede taartlaag. Dek af met de bovenste taartlaag.

Mix de roomboter zacht en luchtig met de poedersuiker en vanille-extract. Kleur de ene helft blauw. Besmeer de helft van de taart met de witte botercrème. Dit wordt het strand. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Strooi dit erover. Schep de blauwe botercrème in een spuitzak met glad spuitmondje. Spuit dotjes botercrème tegen het strand aan en veeg met een spatel opzij. Herhaal dit tot de zee de rest van de taart bedekt.

Smeer de zijkant van de taart in met de apart gehouden chocoladeganache. Zet de kitkats er tegenaan. Strik eventueel vast met een lint. Steek de gewenste letters uit witte fondant en bevestig op de surfplanken. Maak met een mesje kleine inkepingen waar de surfplanken moeten komen te staan. Zet de surfplanken op de taart. Garneer de taart met een parasolletje, colaflesjes en eventueel nog meer snoepjes.

De cupcakes:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de cupcakevormpjes in de muffinbakplaat. Meng de suiker, bloem, bakpoeder, zout en de boter in de mengkom van een staande mixer, of gebruik een handmixer. Mix tot een kruimelig geheel. Meng de melk met het vanille-extract en het ei in een maatbeker. Giet dit er langzaam bij en klop tot alle ingrediënten gemengd zijn. Schraap de binnenkant van de kom schoon met een spatel. Klop op hoge snelheid in 2 minuten tot een glad beslag. Vul de cupcakevormpjes voor twee derde met het beslag en bak ze in 20 tot 23 minuten gaar. Laat ze vijf minuten afkoelen in de vorm voordat je ze uit de vormpjes haalt.

Mix de boter met de poedersuiker en vanille-extract zacht en luchtig. Meng er een druppel blauwe kleurstof doorheen, tot de botercrème mooi egaal blauw is van kleur. Schep in een spuitzak met gekarteld mondje en spuit op elke cupcake een mooie toef. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Bestrooi elke cupcake met wat koekkruimels. Kneed de gele en groene fondant soepel en gebruik de ijsblokjesmal om ananasjes te maken. Druk die zachtjes in de toef. Garneer met een parasolletje.

Geef je reactie