Frambozen-chocoladeboltaart

Frambozenboltaart op een houten plank met roze botercreme en chocoladedecoratie

Frambozen-chocoladebomtaart, zo kun je deze machtige taart misschien beter noemen. De taart zelf is heel luchtig, maar door de vulling van chocolade en frambozen en een paar lagen ganache en botercrème is het een machtige bom geworden. Met dit recept kun je dus makkelijk 10 hongerige monden voeden.

Benodigdheden

  • Diepe ronde kom, ovenbestendig ong. 20 cm.

Ingrediënten

Voor de biscuitaart:

  • 6 eieren
  • 180 gram suiker
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 30 gram maïzena
  • Snufje zout

Voor de vulling en decoratie:

  • 500 gram pure chocolade
  • 500 ml. slagroom
  • 200 gram frambozen
  • 250 gram roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram botercrèmemix (Funcakes)
  • 200 ml water
  • Paar druppels limonadesiroop framboos
  • Paar druppels roze kleurstof

Bereiden

De taart:

Verwarm de eieren au bain-marie of in de magnetron tot 30 graden. Verwarm de oven voor tot 175 graden. Doe de verwarmde eieren met de suiker in de keukenmachine (spoel de kom eerst om met heet water) en klop 10 minuten tot de suiker is opgelost. Spatel voorzichtig het bakmeel, de maïzena, het zout en de citroenschil door. Schep het beslag in de bakvorm en bak de biscuittaart 35 tot 45 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de taart gaar is. Zet hem dan op een taartrooster om af te koelen en stort hem voorzichtig op je werkblad. Als de taart is afgekoeld snij je hem 2 keer horizontaal door midden.

De vulling en decoratie:

Hak de chocola in de keukenmachine in kleine stukjes en doe ze in een glazen kom. Breng de slagroom in een pannetje aan de kook en schenk dit bij de chocola. Roer met een spatel tot een gladde saus. Laat 1 tot 2 uur afkoelen onder regelmatig roeren. Schenk de helft  van de chocoladeganache over in een andere mengkom en mix het romig en luchtig.

Spatel de chocoladeroom over de taartbodems (ongeveer 1 cm dik). Druk de frambozen erin (houd er een paar achter voor de garnering) en zet de taartbodems weer netjes op elkaar. Giet de rest van de chocoladeganache over de taart en bedek zo de hele taart met een laagje chocolade. Hou nog wel iets over voor de decoratie. Laat de met chocola bedekte taart afkoelen.

Bereid de botercrèmemix zoals vermeld staat op de verpakking. Mix de boter zacht en voeg de botercrèmemix toe. Hou een kwart van de botercrème apart. Kleur de rest met wat druppels limonadesiroop en roze kleurstof.  Spatel de roze botercrème over de afgekoelde boltaart.

Gebruik het restje chocoladeganache om met een papieren spuitzakje of decomax van Lékué een mooi patroontje te maken op de taart. Spuit met de resterende botercrème een rand om de onderkant van de taart en een toef op de bovenkant. Garneer met de resterende frambozen. Eet smakkie!

Geef je reactie