Mini-clafoutis met warme kersensaus

Op tweede kerstdag zou ik het dessert voor 8 personen verzorgen. Het moest makkelijk van tevoren te bereiden zijn, niet te zwaar zijn en er natuurlijk feestelijk uit zien. Het werd deze clafoutis naar het recept uit het kookboekje ’40 recepten voor taart, cake en koekjes’ van de Xenos, maar dan in mini-formaat. Lekker met een bol vanille-ijs en verse slagroom.

Benodigdheden

  • Kleine quichevormpjes
  • Zeef

Ingrediënten

Voor de clafoutis:

  • 80 gram bloem, gezeefd
  • 50 gram suiker
  • 2 eieren
  • 200 ml. melk
  • Snuf zout
  • 1 kleine pot kersen op siroop

Voor erbij:

  • 1 bak vanille-ijs
  • 250 ml. slagroom
  • Suiker naar smaak
  • Chocoladegarnering
  • 1 kleine pot kersen op siroop
  • 1 theelepel aardappelzetmeel

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de bloem, suiker en zout in een kom en roer met een garde de eieren erdoor. Voeg beetje voor beetje de melk toe en klop tot een glad beslag. Laat de kersen uitlekken.

Vet de quichevormpjes in met bakspray. Schenk ze tot ongeveer de helft vol met het beslag (het rijst in de oven). Leg de kersen in het beslag, ongeveer 7 per vormpje. Bak de clafoutis in de voorverwarmde oven in 35 minuten goudbruin en gaar. Herhaal dit als je geen oven hebt waar 8 quichevormpjes in passen of als je überhaupt geen 8 quichevormpjes hebt :-).

Laat de taartjes afkoelen. Bewaar ze tot het serveren tussen velletjes bakpapier in een afgesloten blik. Verwarm de kersen met de siroop in een steelpannetje op een matig vuur. Meng het aardappelzetmeel met een beetje water en voeg dit toe aan de kersen zodat de saus wat dikker wordt. Zet de clafoutis op bordjes en bestrooi met poedersuiker. Klop de slagroom stijf met de suiker en spuit er een flinke toef op/naast. Serveer met een bol vanilleroomijs en eventueel een chocolaatje. Schenk de warme saus er overheen. Eet smakkie!

Geef je reactie